Lubisz sprzątać? To teraz zatrzymaj się na moment i wyobraź sobie, że w Twoim ciele działa robot sprzątający, który czyści tkanki i usuwa z nich patologiczne elementy. Ten sprzęt to… autofagia! Działa kompleksowo, jak każdy dobry robot – usuwa uszkodzone komórki i wspiera ich recykling, dzięki czemu Ty jesteś zdrowy, a Twój organizm zachowuje homeostazę. Aby jednak Twój wewnętrzny odkurzacz mógł zacząć pracować na pełnych obrotach, najpierw Ty musisz zapewnić mu odpowiednie warunki do działania. Jakie? Czytaj dalej, a uzyskasz gotową instrukcję obsługi swojego organizmu!
Dzisiejszy świat zewsząd bombarduje nas informacjami, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem, musisz dostarczać swojemu organizmowi co najmniej 3 posiłki dziennie. A w sumie idealnie byłoby, gdyby w Twoim menu pojawiło się 5 zdrowych, wartościowych posiłków, które pozwolą Ci uzyskać wymarzoną sylwetkę i wspierać regenerację organizmu… Okazuje się jednak, że Twoje ciało wcale tego nie potrzebuje! Powiedzmy sobie szczerze – większość Twoich problemów zdrowotnych może wynikać właśnie z ciągłego jedzenia. Jeśli cały czas jesz, Twój organizm nie ma czasu na oczyszczenie się ze zbędnych produktów przemiany materii.
Potwierdzają to liczne badania naukowe, które wskazują, że proces regeneracji organizmu nie pojawia się w efekcie napełnienia żołądka jedzeniem. Wręcz przeciwnie – jest to rezultat świadomego, kontrolowanego przez nas i ustanowionego w określonym czasie braku pożywienia, który prowadzi do pobudzenia mechanizmu autofagii. To właśnie wtedy rozpoczyna się proces „samozjadania” organizmu. Brzmi przerażająco? Nic bardziej mylnego – ten proces to przepustka do biologicznego SPA dla Twojego organizmu!
Profesor Yoshinori Ohsumi, laureat Nagrody Nobla z 2016 roku w dziedzinie medycyny i fizjologii, udowodnił, że autofagia to złożony cykl biologiczny umożliwiający degradację oraz recykling uszkodzonych składników komórkowych. Dlaczego jest to takie ważne? Powód jest prosty. Z każdym dniem Twój organizm starzeje się coraz bardziej, a uszkodzone komórki są stale podmieniane nowymi (komórkowy recykling). Autofagia pozwoli Ci natomiast na pozbycie się zużytych części komórkowych, ale bez konieczności ich całkowitego uśmiercania.
Co jeszcze zyskujesz dzięki autofagii? Udowodniono naukowo, że systematyczne aktywowanie tego procesu sprawia, że:
Przejdźmy do konkretów. Co możesz zrobić, aby uruchomić proces autofagii w swoim organizmie i usunąć z niego obumarłe komórki, które z czasem mogą aktywować wydzielanie cytokin odpowiedzialnych za rozwój stanów zapalnych? Odpowiedź jest prosta – wprowadź kontrolowane okresy głodu, czyli post przerywany (Intermittent Fasting, IF). W dużym uproszczeniu jest to cykliczne ograniczanie spożycia pokarmów przez dany okres czasu. Skorzystać możesz z różnych opcji, takich jak np. post przerywany 16:8 (16 godzin postu i 8 godzin jedzenia) lub post 72-godzinny (całkowita głodówka przez 72 godziny).
Moda na okresowe posty żywieniowe przyszła do Polski tak naprawdę z Doliny Krzemowej, gdzie już od dłuższego czasu trend ten cieszy się dużą popularnością. To właśnie tam, w Kalifornii, młodzi przedsiębiorcy zachęcają do regularnych głodówek, dzięki którym są w stanie zgubić zbędne kilogramy, lepiej znosić stres, efektywniej pracować i cieszyć się lepszym samopoczuciem. Zdajemy sobie jednak sprawę, że na myśl o głodówce możesz teraz przerwać czytanie i powiedzieć: „nie, to nie dla mnie”. Spróbuj jednak zostać z nami na dłużej – pokażemy Ci, jak przygotować się do tego procesu i jak przeprowadzić go tak, abyś czuł wyłącznie same korzyści.
Post przerywany 16:8 to wersja łagodna, która pozwoli Ci na stopniowe aktywowanie mechanizmu autofagii. Zdecydowanie lepsze rezultaty osiągniesz jednak, jeżeli zastosujesz post 72-godzinny. Taki proces wymaga jednak trzymania się określonych zasad:
W sobotę odczujesz prawdopodobnie mocny zjazd energetyczny, co jest zupełnie naturalne. W niedzielę powinno być już lepiej, ponieważ dostarczysz organizmowi nową dawkę składników odżywczych.
UWAGA! Jeżeli przyjmujesz jakiekolwiek leki na stałe, koniecznie skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem głodówki – niezależnie od czasu jej trwania.
Chcesz wzmocnić organizm jeszcze przed rozpoczęciem postu? Sięgnij po Zieloną Żywność Funkcjonalną – Chlorellę Pyrenoidosa Sorokiniana i sproszkowany sok z młodego jęczmienia.
Wbrew pozorom głodówki to naturalny element ewolucji, który towarzyszy nam od zarania dziejów. W czasach, kiedy nie mieliśmy dostępu do wszechobecnych marketów, McDonald’sów i innych fast foodów, zupełnie normalne było to, że posiłki jedliśmy regularnie i w dość dużych odstępach czasu, stosując 12-16 godzin tzw. okna żywieniowego. Dziś, chociaż możemy korzystać z przeróżnych narzędzi do obliczania dziennego zapotrzebowania kalorycznego i indywidualnego dopasowywania diet, nasz organizm wciąż ma problem z utrzymaniem homeostazy. Pomóc może mu jedno – autofagia. Wiesz już, jak ją aktywować, dlatego teraz piłeczka jest po Twojej stronie – złap ją i działaj!
Bibliografia:
Od 2001 roku opracowujemy niezwykle kompleksowy i wysoce skuteczny suplement dla odżywiania podstawowego.
Oto, co wyróżnia Zieloną Żywność Green Ways:
Kompleksowość:
Jedna dzienna porcja Zielonej Żywności GW łączy siłę wielu suplementów, takich jak multiwitaminy, minerały, probiotyki, superfoods, enzymy, aminokwasy, witaminy z grupy B, witamina C czy nawet adaptogeny.
Biodostępność:
Zielona Żywność jest synergicznie połączonym geniuszem Matki Natury, co zapewnia jej bardzo wysoką przyswajalność przez organizm oraz wyjątkową skuteczność działania.
Rygorystyczne testy:
W połączeniu z obszernymi badaniami (581 każdorazowo badanych parametrów jakości) oraz surowymi kryteriami produkcji Chlorelli i Soku z Młodego Jęczmienia, produkty testowana są pod kątem setek zanieczyszczeń, substancji zabronionych i alergenów, co potwierdzają liczne certyfikaty zewnętrznych organizacji.
Wyśmienity smak:
Dzięki minimalnej ingerencji w naturalność produktu, Zielona Żywność wyróżnia się wyjątkowym, niepowtarzalnym i w pełni naturalnym smakiem, całkowicie pozbawionym dodatku cukru, sztucznych słodzików czy konserwantów.
Zielona Żywność GW z powodzeniem zastępuje wiele popularnych suplementów, takich jak multiwitaminy, minerały, probiotyki, przeciwutleniacze, chlorofil w płynie, enzymy trawienne, suplementy detoksykacyjne i energetyzujące. Dzięki bogactwu naturalnych składników, takich jak witaminy (A, C, E, z grupy B), minerały (wapń, magnez, żelazo, cynk, selen), chlorofil i enzymy (np. superoksydysmutaza), Zielona Żywność wspiera odporność, regenerację, trawienie i detoksykację organizmu.
Aby uzyskać najlepsze efekty, zalecamy włączenie Zielonek do codziennej rutyny na stałe. Regularne stosowanie pozwala na maksymalne wykorzystanie tzw. "efektu kumulacji" (ang. compound effect). Zielona Żywność jest jak marchewka czy burak – w pełni naturalna, ale wyróżnia się najwyższą czystością biologiczną i wyjątkowo wysoką funkcjonalnością, czyli zdolnością do odżywiania i oczyszczania organizmu. W czasach, gdy gleby stają się coraz bardziej wyjałowione, a w ludzkim krwioobiegu może krążyć nawet 500 różnych toksyn, Zielona Żywność stanowi niezastąpiony element zróżnicowanej, odżywczej, oczyszczającej i świadomej diety.
Chlorella Pyrenoidosa i Sok z Młodego Jęczmienia Green Ways są przeznaczone dla osób, które chcą wspierać swoje potrzeby żywieniowe w sposób holistyczny. Chociaż każdy z nas jest wyjątkowy, nasze ciała potrzebują tych samych podstawowych składników odżywczych, aby odżywiać kluczowe systemy organizmu. Zielona Żywność to bardzo łatwo i bardzo dobrze przyswajalny suplement, który wspiera kompleksowo wszystkie układy w organizmie. Skuteczność Zielonej Żywności potwierdzają tysiące badań naukowych, które dowodzą, że natura dobrze wie, co jest dla nas najlepsze.