O niezwykłej mocy alg powiedziano już prawdopodobnie wszystko. Wszyscy wiemy o tym, że wzmacniają one nasz organizm, podnoszą odporność, zwiększają poziom energii i fantastycznie oczyszczają ciało. Ale czy wszystkie algi są równie korzystne dla Twojego zdrowia i czy każda z nich działa tak samo? Cóż, nie do końca. Dziś skupimy się na dwóch algowych superfood, o których mówi się najwięcej – Chlorelli i spirulinie. Czy możemy postawić pomiędzy nimi znak równości?
Rok 1986 na zawsze pozostanie w pamięci ludzkości z powodu jednej z największych katastrof w historii – wybuchu reaktora w elektrowni jądrowej w Czarnobylu. 26 kwietnia tego roku, podczas rutynowego testu bezpieczeństwa, doszło do serii awarii, które w rezultacie doprowadziły do eksplozji reaktora numer 4. Siła wybuchu była tak potężna, że fragmenty radioaktywnego materiału zostały wyrzucone w atmosferę, a skutki tej katastrofy odczuwał cały świat. Radioaktywna chmura rozprzestrzeniła się na terenie Europy, a dziesiątki tysięcy ludzi zostało narażonych na promieniowanie.
W 1995 roku Rosja zatwierdziła nowy lek skuteczny w leczeniu choroby popromiennej – spirulinę. Algę podawano głównie dzieciom, które doświadczyły katastrofy i zmagały się z jej skutkami. Jak wynika z badań, dzieci te miały znaczni niższą odporność, podwyższony poziom przeciwciał IgE i wysoką wrażliwość alergiczną. Podawanie im zaledwie 5 gramów spiruliny przez 45 dni pomogło w przywróceniu wszystkich tych parametrów do normy. To jednak nie wszystko! Jak wynika z raportu opublikowanego przez Instytut Badawczy Medycyny Radiacyjnej i Ekologii Człowieka na Białorusi, spirulina skutecznie obniżyła ładunek radioaktywny w ciele po spożyciu żywności skażonej promieniowaniem radioaktywnym. Wystarczyło jedynie 20 dni na przyjmowanie 5 gramów spiruliny, aby obniżyć ten poziom w moczu o 50%!
Czy to oznacza, że Matka Natura ma dla nas przepis na wszystkie, nawet najpoważniejsze dolegliwości?
Na początek w kilku słowach o spirulinie, którą często określa się mianem szmaragdowego złota. Dzieje się tak nie bez powodu. Jest to mikroskopijna alga o spiralnej budowie, która stanowi istną kopalnię składników odżywczych i wyjątkowe źródło energii witalnej. Znajdziemy w niej mnóstwo białka, witamin i minerałów, dzięki czemu wspiera prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, w tym przede wszystkim:
No dobrze, a co z chlorellą? To drobna, zielona alga słodkowodna o kulistych komórkach, która swoją intensywną barwę zawdzięcza chlorofilowi. Szacuje się, że chlorella jest najlepszym źródłem chlorofilu wśród wszystkich żyjących na świecie organizmów. Podobnie jak spirulina ma fenomenalny profil żywieniowy, pełen niezbędnych składników odżywczych dla całego naszego organizmu. Przede wszystkim chlorella zawiera nawet do 67% pełnowartościowego białka, jak również niezbędne aminokwasy, kwasy tłuszczowe omega-3 i przeciwutleniacze.
Główne funkcje Chlorelli Pyrenoidosa Sorokiniana w Twoim organizmie to:
Czas przejść do sedna, czyli odpowiedzi na najważniejsze pytanie: czy można stosować spirulinę i chlorellę jednocześnie? Faktem jest, że nie istnieją żadne konkretne przeciwwskazania do ich łączenia. Oczywiście możesz zakupić każdy z produktów osobno, możesz przyjmować je równocześnie, ALE… Zdecydowanie najkorzystniejszym rozwiązaniem z punktu widzenia Twojego zdrowia jest rezygnacja ze spiruliny i sięganie wyłącznie po Chlorellę. Zastanawiasz się pewnie dlaczego. Otóż mamy na to kilka dowodów:
Mówiąc krótko – sięgając po Chlorellę, wiesz, co otrzymujesz. Ze spiruliną może być różnie. A zatem to Ty wybierasz, co chcesz wprowadzić do swojej codziennej diety.
Bibliografia:
Od 2001 roku opracowujemy niezwykle kompleksowy i wysoce skuteczny suplement dla odżywiania podstawowego.
Oto, co wyróżnia Zieloną Żywność Green Ways:
Kompleksowość:
Jedna dzienna porcja Zielonej Żywności GW łączy siłę wielu suplementów, takich jak multiwitaminy, minerały, probiotyki, superfoods, enzymy, aminokwasy, witaminy z grupy B, witamina C czy nawet adaptogeny.
Biodostępność:
Zielona Żywność jest synergicznie połączonym geniuszem Matki Natury, co zapewnia jej bardzo wysoką przyswajalność przez organizm oraz wyjątkową skuteczność działania.
Rygorystyczne testy:
W połączeniu z obszernymi badaniami (581 każdorazowo badanych parametrów jakości) oraz surowymi kryteriami produkcji Chlorelli i Soku z Młodego Jęczmienia, produkty testowana są pod kątem setek zanieczyszczeń, substancji zabronionych i alergenów, co potwierdzają liczne certyfikaty zewnętrznych organizacji.
Wyśmienity smak:
Dzięki minimalnej ingerencji w naturalność produktu, Zielona Żywność wyróżnia się wyjątkowym, niepowtarzalnym i w pełni naturalnym smakiem, całkowicie pozbawionym dodatku cukru, sztucznych słodzików czy konserwantów.
Zielona Żywność GW z powodzeniem zastępuje wiele popularnych suplementów, takich jak multiwitaminy, minerały, probiotyki, przeciwutleniacze, chlorofil w płynie, enzymy trawienne, suplementy detoksykacyjne i energetyzujące. Dzięki bogactwu naturalnych składników, takich jak witaminy (A, C, E, z grupy B), minerały (wapń, magnez, żelazo, cynk, selen), chlorofil i enzymy (np. superoksydysmutaza), Zielona Żywność wspiera odporność, regenerację, trawienie i detoksykację organizmu.
Aby uzyskać najlepsze efekty, zalecamy włączenie Zielonek do codziennej rutyny na stałe. Regularne stosowanie pozwala na maksymalne wykorzystanie tzw. "efektu kumulacji" (ang. compound effect). Zielona Żywność jest jak marchewka czy burak – w pełni naturalna, ale wyróżnia się najwyższą czystością biologiczną i wyjątkowo wysoką funkcjonalnością, czyli zdolnością do odżywiania i oczyszczania organizmu. W czasach, gdy gleby stają się coraz bardziej wyjałowione, a w ludzkim krwioobiegu może krążyć nawet 500 różnych toksyn, Zielona Żywność stanowi niezastąpiony element zróżnicowanej, odżywczej, oczyszczającej i świadomej diety.
Chlorella Pyrenoidosa i Sok z Młodego Jęczmienia Green Ways są przeznaczone dla osób, które chcą wspierać swoje potrzeby żywieniowe w sposób holistyczny. Chociaż każdy z nas jest wyjątkowy, nasze ciała potrzebują tych samych podstawowych składników odżywczych, aby odżywiać kluczowe systemy organizmu. Zielona Żywność to bardzo łatwo i bardzo dobrze przyswajalny suplement, który wspiera kompleksowo wszystkie układy w organizmie. Skuteczność Zielonej Żywności potwierdzają tysiące badań naukowych, które dowodzą, że natura dobrze wie, co jest dla nas najlepsze.