0
0,00  0 elementów

Brak produktów w koszyku.

Jak wzmocnić serce poprzez zmiany w stylu życia?

22 stycznia, 2025

Kategorie:
,

Bardziej niż wszystkiego innego, czego należy pilnować, strzeż swego serca, bo z niego pochodzą źródła życia” – chociaż te słowa z Księgi Przysłów napisano przed wiekami, ich znaczenie z biegiem czasu wcale się nie zmieniło. W końcu to serce jest Twoją supermaszyną, która przez całą dobę odpowiada za pompowanie krwi i dostarczanie do tkanek tlenu oraz niezbędnych składników odżywczych. Jak każda maszyna Twoje serce potrzebuje jednak mocnego napędu i stałego paliwa, które pozwoli mu na ciągłą, bezawaryjną pracę. Sprawdź, jak możesz je dostarczyć!

A w jakim rytmie bije Twoje serce?

Mówimy „serce”, Ty widzisz czerwony kształt na kartce, który kojarzy się z gorącymi uczuciami i romantycznymi chwilami. Prawdziwe serce to jednak zdecydowanie coś bardziej fascynującego! To potężny organ wielkości Twojej zaciśniętej pięści, ukryty głęboko w klatce piersiowej. Jego wygląd zupełnie w niczym nie przypomina ponadczasowego symbolu z kartki walentynkowej. Serce – mięsiste, silne i niezwykle wytrzymałe, jest jednym z najpotężniejszych mięśni w Twoim ciele, który odpowiada za pompowanie krwi do każdej, nawet najmniejszej komórki i dostarczanie jej tlenu oraz składników odżywczych.

Serce nie ma czasu na przerwy, nie narzeka na zmęczenie i brak chwili na wypoczynek. Każdego dnia wykonuje olbrzymią pracę, pompując nawet do 7 tysięcy litrów krwi na dobę! Pracuje bezustannie i stale dostosowuje się do Twojego rytmu życia – przyspiesza, gdy przeżywasz skrajne emocje, biegnie lub zakochujesz się w kimś wyjątkowym, po czym zwalnia, gdy śpisz i potrzebujesz zregenerować siły.

Niestety, sam wiesz o tym, że nawet najlepiej pracujący szwajcarski zegarek może się kiedyś zatrzymać, jeśli nie będzie odpowiednio pielęgnowany i serwisowany. Tak samo jest z Twoim sercem. Choć pracuje niezawodnie przez lata, codziennie pompując krew i podtrzymując życie, potrzebuje troski i uwagi. Nieodpowiednia dieta, brak ruchu i regularnego oczyszczania organizmu, stres czy używki mogą powoli osłabiać ten majstersztyk natury. A tego byśmy nie chcieli!

Co możesz w takim razie zrobić? Rozwiązań mamy dla Ciebie kilka, ale pamiętaj – zadziałają tylko wtedy, gdy potraktujesz je jako zgrany team, a nie konkurujące ze sobą jednostki!

Pokaż swój talerz, a powiem Ci, jak pracuje Twoje serce

„Zdrowe odżywianie – zdrowe serce” – brzmi jak banał? Być może, ale uwierz, to tylko pozory! Chociaż powtarzamy to do znudzenia, to powiemy raz jeszcze: to, co pojawia się na Twoim talerzu, ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie – w tym przypadku przede wszystkim na pracę serca. Kto jest tu największym wrogiem? Oczywiście mięso, nabiał, gluten, cukier i używki. A dlaczego? Spójrz tylko na to!

  • Badania dowodzą, że spożycie dużej ilości czerwonego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca. Jest to sprawka zawartych w nich tłuszczów nasyconych, które zwiększają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i mogą prowadzić do odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. A stąd już praktycznie ostatnia prosta do zawału serca i udaru mózgu. To wciąż nie wszystko! Nadmiar cholesterolu LDL sprzyja również uszkodzeniom ścian komórkowych i stanom zapalnym, co z kolei przyspiesza rozwój choroby miażdżycowej, z którą Twoje serce z pewnością się nie polubi.
  • Nie tylko mięso jest w stanie wybić Twój cholesterol w kosmos. Równie skuteczny jest pod tym względem nabiał – zwłaszcza ten pełnotłusty, który jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych. Chociaż naukowcy wciąż pracują nad określeniem bezpośredniego związku pomiędzy spożyciem nabiału a zwiększonym ryzykiem chorób serca, to nie mają wątpliwości co do tego, że dieta bogata w tłuszcze nasycone pochodzące z nabiału może zaburzać funkcjonowanie tego narządu. Pamiętaj też o tym, że nabiał często zawiera liczne hormony i antybiotyki (pomyśl tylko, skąd bierze się nabiał), dlatego też jego spożycie może zaburzyć Twoją gospodarkę hormonalną i rozwinąć stany zapalne w organizmie – tu również rykoszetem dostanie Twoje serce.
  • Gluten zawarty w pszenicy, jęczmieniu i życie może mocno zaburzyć pracę serca, zwłaszcza u osób zmagających się z celiakią lub nadwrażliwością na gluten. Naukowcy wskazują, że gluten może prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych w organizmie, które szczególnie mocno odczuje serce, narażone na rozwój chorób serca, takich jak choroba naczyń wieńcowych, niewydolność serca czy wysiękowe zapalenie osierdzia.
  • Cukier, nie bez powodu określany jako „biała śmierć”, odpowiada nie tylko za Twoje nadprogramowe kilogramy i uprzykrzające życie fałdki na brzuchu, ale też za choroby serca! Liczne badania dowodzą, że nadmiar cukru w codziennej diecie, np. w formie napojów słodzonych i przetworzonych przekąsek, może prowadzić do otyłości, insulinooporności i przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Co więcej, cukier jest wiernym kompanem stresu oksydacyjnego i uszkodzenia komórek śródbłonka naczyń, sprzyjając w ten sposób rozwojowi miażdżycy i chorób serca.
  • Last but not least – używki, a zwłaszcza alkohol. Z nim sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Istnieją bowiem badania, które dowodzą, że umiarkowane spożycie alkoholu (np. lampka czerwonego, wytrawnego wina) może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób układu krążenia, w tym chociażby choroby niedokrwiennej serca, zawału serca czy udaru niedokrwiennego mózgu. Z drugiej strony wiemy jednak, że nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi i uszkodzenia mięśnia sercowego, a nawet do rozwoju arytmii. Naukowcy twierdzą również, że nadmierne spożycie alkoholu może skutkować przewlekłym stanem zapalnym w organizmie i uszkodzeniami naczyń krwionośnych, co z kolei wpływa na zaburzoną pracę serca. Jaki z tego wniosek? Jeśli nie pijesz alkoholu – nie sięgaj po niego, żeby tylko obniżyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Pijesz? Ogranicz codzienne drinkowanie, a Twoje serce na pewno na tym skorzysta.

Co należy jeść, aby zachować zdrowe serce? Dieta, która odżywi Twoje serducho

Wiesz, co jest wrogiem Twojego serca, to teraz zobacz, co mu pomoże lepiej i sprawniej pracować:

  • świeże owoce i warzywa, a zwłaszcza owoce jagodowe (borówki, maliny i truskawki, które są bogate w antyoksydanty), jabłka (źródło pektyn obniżających cholesterol), cytrusy (skarbnica witaminy C, błonnika i flawonoidów), szpinak, brokuły, papryka i pomidory (zawierają mega silny przeciwutleniacz – likopen);
  • ryby bogate w kwasy omega-3, np. łosoś, makrela, sardynki – naukowcy z Harvardu potwierdzają, że spożywanie produktów będących źródłem kwasów omega-3 obniża ryzyko arytmii nawet o 25%! Pamiętaj jednak, żeby ryby zawsze wybierać ze sprawdzonego źródła, a jeśli ich nie jesz, zadbać o dodatkową suplementację kwasów omega-3;
  • orzechy i nasiona, takie jak migdały, orzechy włoskie i nerkowce, które zawierają tłuszcze, błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, wspomagając tym samym pracę układu krążenia;
  • rośliny strączkowe, w tym fasola, soczewica, ciecierzyca i groch, które są bogate w białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały, odpowiedzialne za obniżenie cholesterolu i regulację ciśnienia krwi.

Jak wzmocnić serce? Oczyść wątrobę!

To teraz czas na odkrycie tajemnicy naszych przodków – Twoje serce nigdy nie będzie w pełni zdrowe, jeśli wątroba będzie chociaż w niewielkim stopniu szwankować. Zgodnie z teorią Andreasa Moritza, eksperta w dziedzinie medycyny naturalnej, regularne oczyszczanie wątroby poprawia jej funkcje, a zarazem wspiera pracę serca i ogólne zdrowie. Moritz podkreśla, że jeśli Twoja wątroba będzie nadmiernie przeciążona toksynami i zanieczyszczeniami, mocno odbije się to na kondycji całego organizmu, a zwłaszcza na pracy serca, które musi się mocniej skupić na kwestii usuwania toksyn.

Według Moritza, zdrowa wątroba lepiej radzi sobie z metabolizowaniem tłuszczów, przez co utrzymujesz prawidłowy poziom cholesterolu i trójglicerydów, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Neutralizując toksyny, wątroba ochroni Cię przed przewlekłymi stanami zapalnymi w organizmie i pomoże w utrzymaniu prawidłowego poziomu hormonów stresu, które także mogą wpływać na pracę serca i poziom ciśnienia krwi. A jak oczyścić wątrobę i pęcherzyk żółciowy metodą Moritza? Zgodnie z jego książką “Rozszerzone oczyszczanie wątroby i woreczka” najważniejsze kroki to:

  • Przygotowanie: na 6 dni przed oczyszczaniem przejdź na lekką dietę i codziennie wypijaj 960 ml soku jabłkowego tłoczonego na zimno. Unikaj produktów pochodzenia zwierzęcego, smażonych potraw i nabiału.
  • Oczyszczanie docelowe: 6. dnia zacznij oczyszczanie właściwe:
    • na śniadanie wypij cały sok (960 ml) i zjedz lekki posiłek;
    • od 13:30 nie spożywaj żadnych posiłków;
    •  o 17 przeprowadź lewatywę z odrobiną cytryny;
    • o 18 przygotuj mieszankę wody z gorzką solą (siarczan magnezu) – do 750 ml przefiltrowanej wody dodaj 4 łyżki soli i podziel napój na 4 porcje. Wypij pierwszą z nich (3/4 szklanki);
    • o 20 wypij kolejną porcję wody;
    • o 21 zrób lewatywę, aby oczyścić jelito grube;
    • o 21:30 przygotuj sok z wyciśniętych grejpfrutów (3/4 szklanki) wraz z dodatkiem oliwy z oliwek (1/2 szklanki);
    • o 22 wypij gotową miksturę;
    • o 6 i 8 rano następnego dnia wypij ostatnie porcje wody z solą;
    • o 10 rano wypij świeży sok z grejpfrutów. Po pół godziny możesz zjeść świeży owoc, a w okolicy południa – lekkostrawny posiłek;
  • Po oczyszczaniu: stosuj lekkostrawną dietę wspierającą zdrowie wątroby, bogatą w błonnik witaminy i minerały.

Wskakuj do lodowatej wody – Twoje serce to pokocha!

Wydaje Ci się, że morsowanie to jedynie chwilowa moda, która nie ma żadnego przełożenia na Twoje zdrowie? To nieprawda! Chociaż Ty pewnie na myśl o lodowatych kąpielach dostajesz teraz gęsiej skórki, to wiele badań dowodzi o zbawiennym wpływie takiego rytuału zarówno na Twoje zdrowie psychiczne, jak i fizyczne. To teraz w dużym skrócie. Podczas pierwszego kontaktu z zimną wodą Twoje serce zaczyna szybciej pracować, naczynia krwionośne zwężają się, chroniąc Cię przed utratą ciepła, a ciśnienie krwi wzrasta. Reakcje te są typowe dla reakcji „walki i ucieczki”, w wyniku której poprzez nagły wzrost poziomu hormonów stresu Twój organizm próbuje zwalczyć wroga – ekstremalnie niską temperaturę. Mięśnie podejmują walkę o produkcję dodatkowego ciepła i zaczynają drżeć. W efekcie organizm kieruje całą swoją siłę na to, by nie doprowadzić do stanu wyziębienia, czyli hipotermii.

I to właśnie ta walka jest kluczowa – dzięki niej:

  • Ty zyskujesz zastrzyk energii na resztę dnia i masz znacznie lepszy nastrój;
  • układ odpornościowy jest mniej podatny na infekcje;
  • krążenie krwi jest mocno usprawnione, co jest efektem kontaktu z zimną wodą, a następnie ogrzania organizmu.

Z morsowaniem sprawa jest jednak o tyle skomplikowana, że nie powinny go praktykować osoby cierpiące na choroby układu krążenia. Szybsza praca serca w wyniku kontaktu z lodowatą wodą mocno obciąża ten narząd, co może doprowadzić do zawału serca. Recepta dla Ciebie? Zacznij od bardzo krótkich, zimnych pryszniców – mechanizm wygląda tak samo, jednak cały proces przebiega znacznie łagodniej.

Zielona Żywność Funkcjonalność – droga na skróty do silnego, mocnego serca

Wygląda na to, że masz już gotowy plan do walki o zdrowe serce. ALE! Na koniec mamy dla Ciebie jeszcze jeden element układanki, dzięki któremu będziesz w stanie jeszcze lepiej popracować nad kondycją układu krążenia. Nasza propozycja dla Ciebie to włączenie do codziennej diety Chlorelli Pyrenoidosa Sorokiniana oraz sproszkowanego soku z młodego jęczmienia. Te dwa składniki to prawdziwe superfood dla Twojego serca, które sprawią, że dostarczą organizmowi wysokiej zawartości składników odżywczych. Zobacz, jak to się dzieje:

  • Chlorella jest silnym środkiem detoksykacyjnym, który usprawnia usuwanie toksyn z organizmu, wpływając tym samym korzystnie na zdrowie naczyń krwionośnych. Dodatkowo Chlorella sprzyja obniżaniu poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, a dzięki dużej zawartości antyoksydantów pomaga w redukcji stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych w organizmie.
  • Sok z jęczmienia jest bogaty w antyoksydanty (chlorofil, witamina A, C, E oraz minerały), które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i wspierają pracę serca. Dzięki dużej zawartości potasu sok z jęczmienia pomaga też w obniżeniu ciśnienia, co z kolei wpływa na zdrowie układu krążenia.

Przepis na zdrowe serce masz – czas wdrożyć go w życie! Spróbuj wykorzystać nasze wskazówki, a jesteśmy przekonani, że pozytywne efekty zauważysz już niedługo!

Bibliografia:

1.      Wu J., Lemaitre R., King I., Song X., Association of Plasma Phospholipid Long-Chain Omega-3 Fatty Acids With Incident Atrial Fibrillation in Older Adults: The Cardiovascular Health Study, https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.111.062653, dostęp online: 11.09.2024.

2.      Knechtle B., Waśkiewicz Z., Sousa C., Hill L., Nikolaidis P., Cold Water Swimming-Benefits and Risks: A Narrative Review, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33276648/, dostęp online: 11.09.2024.

3.      Huttunen P., Kokko L., Ylijukuri V., Winter swimming improves general well-being, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15253480/, dostęp online: 11.09.2024.

4.      Pan A., Sun Q., Bernstein A., Schulze M., Manson J., Stampfer M., Red Meat Consumption and Mortality: Results from Two Prospective Cohort Studies, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712342/, dostęp online: 11.09.2024.

5.      Consumption of added sugars and indicators of inflammation and cardiovascular disease risk in the National Health and Nutrition Examination Survey, PLOS ONE, 2014.

6.      Alcohol consumption and risk of coronary heart disease in men, New England Journal of Medicine, 1995.


Zapraszamy Ciebie na nasze sociale!

Wygodna dostawa
Zaufane produkty
Czystość i jakość
Pełna obsługa

masz pytania?
mamy na nie odpowiedzi.

Od 2001 roku opracowujemy niezwykle kompleksowy i wysoce skuteczny suplement dla odżywiania podstawowego. 
Oto, co wyróżnia Zieloną Żywność Green Ways:

Kompleksowość:

Jedna dzienna porcja Zielonej Żywności GW łączy siłę wielu suplementów, takich jak multiwitaminy, minerały, probiotyki, superfoods, enzymy, aminokwasy, witaminy z grupy B, witamina C czy nawet adaptogeny.

Biodostępność:
Zielona Żywność jest synergicznie połączonym geniuszem Matki Natury, co zapewnia jej bardzo wysoką przyswajalność przez organizm oraz wyjątkową skuteczność działania.

Rygorystyczne testy:
W połączeniu z obszernymi badaniami (581 każdorazowo badanych parametrów jakości) oraz surowymi kryteriami produkcji Chlorelli i Soku z Młodego Jęczmienia, produkty testowana są pod kątem setek zanieczyszczeń, substancji zabronionych i alergenów, co potwierdzają liczne certyfikaty zewnętrznych organizacji.

Wyśmienity smak:
Dzięki minimalnej ingerencji w naturalność produktu, Zielona Żywność wyróżnia się wyjątkowym, niepowtarzalnym i w pełni naturalnym smakiem, całkowicie pozbawionym dodatku cukru, sztucznych słodzików czy konserwantów.

Zielona Żywność GW z powodzeniem zastępuje wiele popularnych suplementów, takich jak multiwitaminy, minerały, probiotyki, przeciwutleniacze, chlorofil w płynie, enzymy trawienne, suplementy detoksykacyjne i energetyzujące. Dzięki bogactwu naturalnych składników, takich jak witaminy (A, C, E, z grupy B), minerały (wapń, magnez, żelazo, cynk, selen), chlorofil i enzymy (np. superoksydysmutaza), Zielona Żywność wspiera odporność, regenerację, trawienie i detoksykację organizmu.

Aby uzyskać najlepsze efekty, zalecamy włączenie Zielonek do codziennej rutyny na stałe. Regularne stosowanie pozwala na maksymalne wykorzystanie tzw. "efektu kumulacji" (ang. compound effect). Zielona Żywność jest jak marchewka czy burak – w pełni naturalna, ale wyróżnia się najwyższą czystością biologiczną i wyjątkowo wysoką funkcjonalnością, czyli zdolnością do odżywiania i oczyszczania organizmu. W czasach, gdy gleby stają się coraz bardziej wyjałowione, a w ludzkim krwioobiegu może krążyć nawet 500 różnych toksyn, Zielona Żywność stanowi niezastąpiony element zróżnicowanej, odżywczej, oczyszczającej i świadomej diety.

Chlorella Pyrenoidosa i Sok z Młodego Jęczmienia Green Ways są przeznaczone dla osób, które chcą wspierać swoje potrzeby żywieniowe w sposób holistyczny. Chociaż każdy z nas jest wyjątkowy, nasze ciała potrzebują tych samych podstawowych składników odżywczych, aby odżywiać kluczowe systemy organizmu. Zielona Żywność to bardzo łatwo i bardzo dobrze przyswajalny suplement, który wspiera kompleksowo wszystkie układy w organizmie. Skuteczność Zielonej Żywności potwierdzają tysiące badań naukowych, które dowodzą, że natura dobrze wie, co jest dla nas najlepsze.

Sprawdzone przez +100.000 osób.
Czas na Ciebie.

GOTÓW
NA ZMIANĘ?

Zamów teraz i poczuj różnicę!
Suplementy diety stanowią uzupełnienie codziennej diety i nie powinny być traktowane jako jej zamiennik. Nie zastępują zrównoważonego odżywiania ani zdrowego stylu życia. Pamiętaj, aby nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Produkt należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przed rozpoczęciem suplementacji zaleca się konsultację z lekarzem lub farmaceutą, zwłaszcza w przypadku ciąży, karmienia piersią, stosowania leków lub istniejących schorzeń. Suplement diety nie jest lekiem i nie zapobiega ani nie leczy chorób, a jego celem jest uzupełnienie diety w niezbędne składniki odżywcze w przypadku ich niedoboru. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby informacje zawarte na stronie były dokładne i aktualne, jednak nie ponosimy odpowiedzialności za ewentualne błędy. W razie pytań lub wątpliwości zapraszamy do kontaktu – chętnie udzielimy dodatkowych informacji, aby pomóc w świadomym wyborze odpowiednich suplementów.
Witalności, 2025. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie, rozpowszechnianie lub wykorzystywanie treści w jakiejkolwiek formie bez uprzedniej pisemnej zgody właściciela jest surowo zabronione i podlega sankcjom prawnym, w tym odpowiedzialności cywilnej oraz karnej, zgodnie z ustawą o prawie autorskim 
i prawach pokrewnych (Dz.U. 1994 Nr 24 poz. 83 z późn. zm.). Naruszenie praw będzie skutkować podjęciem odpowiednich kroków prawnych.
cartcrossmenuchevron-down