0
0,00  0 elementów

Brak produktów w koszyku.

Jakie oleje są najzdrowsze i jak je wybierać?

22 stycznia, 2025

Kategorie:
,

Pewnie nie raz słyszałeś o tym, że tłuszcze, podobnie jak węglowodany, stanowią jedne z kluczowych składników odżywczych w codziennej diecie. Dobrej jakości oleje roślinne to przede wszystkim źródło energii i nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K. To jednak nie wszystko! Oleje są też fantastycznym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i związków bioaktywnych, które wpływają korzystnie na Twoje zdrowie. Wszystko się zgadza, ALE… które oleje są najzdrowsze i dlaczego lepiej sięgnąć po dobrej jakości olej w butelce niż kawałek rybki prosto z Bałtyku? Sprawdźmy!

Moda na „omegi” – czy Twój organizm naprawdę tego potrzebuje?

Jeżeli wierzyć mediom, każdego dnia na Twoim talerzu powinien lądować całkiem spory stosik składający się z przeróżnych suplementów diety – a to na lepsze serce, a to na dobre widzenie, a to na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Wśród nich pojawiają się m.in. kwasy tłuszczowe omega, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu. Czy faktycznie tak jest? Okazuje się, że tak, jednak wcale nie musisz przyjmować ich w formie syntetycznej tabletki – o wiele lepszym rozwiązaniem jest olej roślinny, np. lniany lub rzepakowy.

Zanim jednak powiemy sobie więcej na temat konkretnych olejów, zatrzymajmy się na moment jeszcze na kwasach omega-3. Do czego są Ci potrzebne i czy faktycznie warto je suplementować? Z perspektywy biohackingu najważniejsze funkcje tego składnika to:

  • wsparcie prawidłowej pracy mózgu oraz funkcji poznawczych – kwasy omega-3, a dokładnie kwas DHA, są niezbędne dla optymalnej wydajności Twojego mózgu. To dzięki nim masz lepszą pamięć, zwiększasz swoją koncentrację i poprawiasz kreatywność – DHA jest dla Ciebie jak booster energetyzujący, który sprzyja efektywnej pracy przez cały dzień;
  • poprawa nastroju – badania sugerują, że kwas EPA zawarty w kwasach omega-3 może pomóc w poprawie nastroju i zmniejszeniu objawów lęku oraz depresji. Dzięki niemu zwiększasz też swoją odporność na stres, a radzenie sobie z codziennymi trudnościami przestaje być tak uciążliwe jak do tej pory;
  • zdrowe starzenie się – kwasy omega-3 spowalniają procesy zapalne dotykające m.in. struktury mózgu, które są związane z procesami starzenia. Naukowcy są również zdania, że kwasy omega-3 mogą zapewnić Ci długie życie w dobrym zdrowiu, zwłaszcza jeśli dbasz o systematyczną aktywność i zdrową, zbilansowaną dietę.

A co z kwasami omega-6 – czy one także sprzyjają utrzymaniu dobrego zdrowia? Tu sprawa nie jest już tak prosta. Obie substancje zawierają szereg składników ważnych dla zdrowia naszego organizmu i pełnią w nim istotne funkcje. Okazuje się jednak, że podczas gdy kwasy omega-3 zmniejszają stany zapalne w organizmie, kwasy omega-6 mają działanie prozapalne. Co to oznacza? Jeżeli nie zachowamy równowagi pomiędzy ilością spożywanych kwasów omega, możemy  doprowadzić do zaburzenia przepuszczalności błon komórkowych, a co za tym idzie – do zachwiania przebiegu wielu procesów zachodzących na poziomie komórkowym.

Uważa się, że długotrwały nadmiar kwasów omega-6 względem omega-3 sprzyja osłabieniu układu odpornościowego i zwiększeniu ryzyka rozwoju stanów zapalnych w organizmie. W efekcie dochodzi do tzw. chronicznych stanów zapalnych, które traktowane są jako jedna z przyczyn chorób cywilizacyjnych na świecie. Pytanie więc, co zrobić, żeby utrzymać zdrowe proporcje między omega-6 a omega-3, czyli około 3,75 do 1, skoro tylko sama oliwa z oliwek ma ponad 10 razy więcej omega-6 niż omega-3 (inne oleje mogą być jeszcze gorsze pod tym względem…)? Dieta, dieta, dieta – i to taka, która będzie dobrze zbilansowana, bogata w zdrowe tłuszcze, które nie będą przekraczać 10% wszystkich składników odżywczych z całego dnia.

A gdyby tak wyskoczyć na rybkę, zamiast sięgać po olej?

Niemal na każdym kroku możemy spotkać się z zaleceniami dietetyków, którzy wskazują, że jednym z najlepszych źródeł kwasów omega są ryby. Czy aby na pewno? Niestety, w ostatnich latach coraz więcej mówi się na temat metali ciężkich i dioksyn, którymi naszpikowane są ryby i które trafiają następnie do naszego organizmu. Czy jest się czego obawiać? O, tak!

  • Metylortęć, czyli organiczna forma rtęci, to niezwykle toksyczna substancja znajdująca się w rybach drapieżnych (np. tuńczyk, węgorz, miecznik), która trafia do organizmu przez przewód pokarmowy. To właśnie ona odpowiada za gromadzenie rtęci w krwinkach i mózgu, co dalej może prowadzić nawet do uszkodzeń układu nerwowego. Badania sugerują również, że metylortęć wykazuje negatywny wpływ na płodność u kobiet i mężczyzn.
  • Dioksyny, czyli substancje hormonalnie czynne, które działają negatywnie na nasz układ hormonalny, zwiększając ryzyko występowania chorób tarczycy, chorób nowotworowych i zaburzeń płodności. Chociaż głównym źródłem dioksyn jest mięso i produkty mleczne, to znajdziemy je także w rybach, takich jak łosoś, szprot czy śledź.

Czy to oznacza, że powinniśmy całkowicie zrezygnować ze spożywania ryb? To zależy… Zgodnie z zaleceniami WHO korzyści związane z regularnym spożywaniem ryb są wyższe w porównaniu do ryzyka spowodowanego zawartymi w nich zanieczyszczeniami. Zamiast jednak sięgać po pierwszą lepszą rybę dostępną w sklepie, sprawdzaj dokładnie, jakie jest miejsce połowu i rodzaj hodowli danej ryby. Najlepiej wypada pod tym względem m.in. łosoś pacyficzny, makrela atlantycka, pstrąg tęczowy, sardela, morszczuk, flądra, dorsz i okoń.

A co jeśli nie jem ryb?

Tu znów wracamy do punktu wyjścia, czyli kwasów omega, które powinieneś przyjmować wraz z codzienną dietą. Najlepszym rozwiązaniem jest włączenie źródeł kwasu ALA, który przekształca się w EPA i DHA. Produkty, które powinieneś spożywać to:

  • świeżo mielone siemię lniane;
  • nasiona chia;
  • orzechy włoskie;
  • olej lniany.

Niestety, jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Produkty te zawierają spore ilości kwasu ALA, jednak aby powstało DHA, musielibyśmy spożywać ich naprawdę dużo (a i tak nie jest pewne, czy uzyskalibyśmy zamierzony efekt). Z tego powodu osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej powinny włączyć do codziennej diety algi morskie lub pomyśleć nad dodatkową suplementacją, przyjmując preparaty zawierające kwasy omega-3.

Olejowy zawrót głowy – jakie oleje są zdrowe, a które lepiej odstawić w kąt?

Musimy Cię zmartwić – nie damy Ci gotowej odpowiedzi na to, który olej jest najzdrowszy… Istnieje ich tak dużo, a każdy z nich ma tak wiele wartościowych składników odżywczych, że prawdopodobnie każdy ma na ten temat odmienne zdanie. Co więcej, spora część olejów jest dobra jedynie na zimno (np. jako dodatek do sałatki) i nie może być wykorzystywana w wysokich temperaturach (np. do smażenia). Mamy jednak swoją własną listę olejowych bestsellerów, które, naszym zdaniem, wypadają najkorzystniej.

Olej z wiesiołka – must have w diecie każdej kobiety

Zdecydowanie jeden z najlepszych olejów roślinnych dla każdego, kto zmaga się z takimi problemami jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik, astma oraz podwyższony poziom cholesterolu. Badania wykazują również duży potencjał terapeutyczny tego oleju w przypadku kobiet zmagających się z objawami PMS, uderzeń gorąca, cukrzycy ciążowej i bólu piersi (mastalgia). Olej z wiesiołka jest prawdziwą bombą kwasów wielonienasyconych (79% składu), w tym głównie kwasów omega-6. Jego zadaniem jest przede wszystkim łagodzenie stanów zapalnych w organizmie i hamowanie nadmiernego rozmnażania się komórek.

Jak przyjmować olej z wiesiołka? Możesz nakładać go bezpośrednio na łyżeczkę i popijać wraz z wodą, a możesz też dodawać go do codziennych potraw, np. sałatek, kanapek, past warzywnych – tak, jak lubisz! Pamiętaj jedynie, aby nie stosować go do smażenia potraw, ponieważ w wysokiej temperaturze utraci swój potencjał. Co ważne, pierwsze efekty działania oleju z wiesiołka zauważysz dopiero po około 3-4 miesiącach regularnego przyjmowania, dlatego musisz uzbroić się w cierpliwość!

Olej z czarnuszki – na alergię, na zdrowie, na stawy… i nie tylko!

Na naszej liście TOP olejów roślinnych obowiązkowo musi znaleźć się też olej z czarnuszki, który zawiera dużą ilość kwasów wielonienasyconych (około 58%) i jednonienasyconych (około 21%). Jego ogromna popularność wynika głównie z silnego działania przeciwutleniającego i przeciwzapalnego, a także właściwości neuroprotekcyjnych, przeciwbakteryjnych, przeciwcukrzycowych i przeciwnowotworowych. W praktyce olej z czarnuszki pomoże Ci poradzić sobie z takimi dolegliwościami jak:

  • reumatoidalne zapalenie stawów (RZS);
  • atopowe zapalenie skóry (AZS);
  • objawy alergii (nie tylko skórnej!);
  • osteoporoza;
  • choroby sercowo-naczyniowe.

Dużo mówi się też na temat tego, że w przyszłości olej z czarnuszki będzie być może wykorzystywany w leczeniu chorób neurologicznych, takich jak choroba Parkinsona, udar mózgu czy choroba Alzheimera. Rodzice uwielbiają ten olej z kolei z uwagi na to, że zawiera tymochinon – składnik odpowiedzialny za wzmocnienie odporności ich dzieci. Olej z czarnuszki, podobnie jak z wiesiołka, możesz śmiało dodawać do sałatek i kanapek, a także podawać bezpośrednio na łyżeczkę.

Olej z nasion ogórecznika dla Twojej skóry

Trzecią naszą propozycją, być może nieco bardziej nieoczywistą, jest olej z nasion ogórecznika. Wybraliśmy go nie bez powodu. Według badań jest to najbogatsze, spośród wszystkich olejów roślinnych, źródło kwasu gamma-linolenowego (GLA) z grupy omega-6. Dzięki temu olej nie tylko wykazuje silne działanie przeciwzapalne, a do tego poprawia pracę serca i układu krążenia. Co więcej, olej z nasion ogórecznika zawiera też saponiny (odpowiedzialne m.in. za działanie wykrztuśne i moczopędne) oraz sól krzemową, która ułatwia wchłanianie wielu pierwiastków do organizmu.

Wprowadzając olej z ogórecznika do codziennej diety, możesz zatem:

  • wzmocnić odporność organizmu i zapobiec rozwojowi chorób górnych dróg oddechowych;
  • utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi;
  • złagodzić objawy menopauzy;
  • utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi;
  • zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory;
  • wesprzeć detoksykację organizmu;
  • złagodzić problemy skórne.

Jak stosować olej z nasion ogórecznika? Tu również masz pełną dowolność – możesz nabierać go bezpośrednio na łyżeczkę, dodawać do sałatek lub koktajli, a także aplikować bezpośrednio na skórę, aby poprawić  poziom jej nawilżenia i złagodzić podrażnienia.

Olej kokosowy – lepszy niż płyn do płukania jamy ustnej?

Na koniec mamy dla Ciebie jeszcze jeden prosty patent na wprowadzenie olejów roślinnych do życia codziennego – wypróbuj płukanie ust olejem kokosowym! Ten patent wykorzystywany jest w medycynie ajurwedyjskiej od wieku w celu poprawy higieny jamy ustnej i pozbycia się toksyn z organizmu. Zgodnie z ajurwedą język połączony jest z organami, np. z sercem, nerkami, płucami i jelitem cienkim. Poprzez ssanie oleju możesz aktywować enzymy zawarte w ślinie, które pochłoną toksyny i usuną je z ciała przez język. Efekty wprowadzenia takiego rytuału zauważysz bardzo szybko:

  • usuniesz szkodliwe bakterie z jamy ustnej;
  • zapomnisz o halitozie, czyli nieświeżym oddechu spowodowanym przez chemikalia produkowane w jamie ustnej;
  • zapobiegniesz zapaleniu dziąseł oraz ubytkom na zębach.

Omega-3 nie tylko w olejach – znajdziesz je też w Zielonej Żywności!

Przyjęło się, że to oleje roślinne i ryby są najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Równie dobrym, a zarazem bardzo dobrze przyswajalnym przez nasz organizm, źródłem tego składnika jest też Chlorella Pyrenoidosa Sorokiniana, która dostarcza nie tylko kwasów tłuszczowych, ale także bogactwa białka, chlorofilu oraz witamin, zwłaszcza witaminy B12. Dzięki swoim właściwościom detoksykującym i wspomagającym układ odpornościowy chlorella może być znakomitym uzupełnieniem codziennej diety, szczególnie dla osób, które nie spożywają ryb lub szukają alternatyw dla tradycyjnych źródeł kwasów omega.

Bibliografia:

  1. Grosso G., Galvano F., Marventano S., Malaguarnera M., Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Mechanisms, Journal of Clinical Psychiatry, 2017, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/, dostęp online: 9.09.2024.
  2. Wani A. L., Bhat S. A., Ara A., Omega-3 fatty acids and the treatment of depression: a review of scientific evidence, Integrative Medicine Research, 2015, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481805/, dostęp online: 9.09.2024.
  3. Hong Y. S., Kim Y. M., Lee K. E., Methylmercury exposure and reproductive health: A review of the evidence, Environmental Health Perspectives, 2010, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3514465/, dostęp online: 9.09.2024.
  4. Khoo S. K., Munro C., Battistutta D., Evening primrose oil and treatment of premenstrual syndrome, 1990, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2201888/, dostep online: 9.09.2024.
  5. Borage Oil: A Review of the Literature on Its Clinical Uses, Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2007.

Zapraszamy Ciebie na nasze sociale!

Wygodna dostawa
Zaufane produkty
Czystość i jakość
Pełna obsługa

masz pytania?
mamy na nie odpowiedzi.

Od 2001 roku opracowujemy niezwykle kompleksowy i wysoce skuteczny suplement dla odżywiania podstawowego. 
Oto, co wyróżnia Zieloną Żywność Green Ways:

Kompleksowość:

Jedna dzienna porcja Zielonej Żywności GW łączy siłę wielu suplementów, takich jak multiwitaminy, minerały, probiotyki, superfoods, enzymy, aminokwasy, witaminy z grupy B, witamina C czy nawet adaptogeny.

Biodostępność:
Zielona Żywność jest synergicznie połączonym geniuszem Matki Natury, co zapewnia jej bardzo wysoką przyswajalność przez organizm oraz wyjątkową skuteczność działania.

Rygorystyczne testy:
W połączeniu z obszernymi badaniami (581 każdorazowo badanych parametrów jakości) oraz surowymi kryteriami produkcji Chlorelli i Soku z Młodego Jęczmienia, produkty testowana są pod kątem setek zanieczyszczeń, substancji zabronionych i alergenów, co potwierdzają liczne certyfikaty zewnętrznych organizacji.

Wyśmienity smak:
Dzięki minimalnej ingerencji w naturalność produktu, Zielona Żywność wyróżnia się wyjątkowym, niepowtarzalnym i w pełni naturalnym smakiem, całkowicie pozbawionym dodatku cukru, sztucznych słodzików czy konserwantów.

Zielona Żywność GW z powodzeniem zastępuje wiele popularnych suplementów, takich jak multiwitaminy, minerały, probiotyki, przeciwutleniacze, chlorofil w płynie, enzymy trawienne, suplementy detoksykacyjne i energetyzujące. Dzięki bogactwu naturalnych składników, takich jak witaminy (A, C, E, z grupy B), minerały (wapń, magnez, żelazo, cynk, selen), chlorofil i enzymy (np. superoksydysmutaza), Zielona Żywność wspiera odporność, regenerację, trawienie i detoksykację organizmu.

Aby uzyskać najlepsze efekty, zalecamy włączenie Zielonek do codziennej rutyny na stałe. Regularne stosowanie pozwala na maksymalne wykorzystanie tzw. "efektu kumulacji" (ang. compound effect). Zielona Żywność jest jak marchewka czy burak – w pełni naturalna, ale wyróżnia się najwyższą czystością biologiczną i wyjątkowo wysoką funkcjonalnością, czyli zdolnością do odżywiania i oczyszczania organizmu. W czasach, gdy gleby stają się coraz bardziej wyjałowione, a w ludzkim krwioobiegu może krążyć nawet 500 różnych toksyn, Zielona Żywność stanowi niezastąpiony element zróżnicowanej, odżywczej, oczyszczającej i świadomej diety.

Chlorella Pyrenoidosa i Sok z Młodego Jęczmienia Green Ways są przeznaczone dla osób, które chcą wspierać swoje potrzeby żywieniowe w sposób holistyczny. Chociaż każdy z nas jest wyjątkowy, nasze ciała potrzebują tych samych podstawowych składników odżywczych, aby odżywiać kluczowe systemy organizmu. Zielona Żywność to bardzo łatwo i bardzo dobrze przyswajalny suplement, który wspiera kompleksowo wszystkie układy w organizmie. Skuteczność Zielonej Żywności potwierdzają tysiące badań naukowych, które dowodzą, że natura dobrze wie, co jest dla nas najlepsze.

Sprawdzone przez +100.000 osób.
Czas na Ciebie.

GOTÓW
NA ZMIANĘ?

Zamów teraz i poczuj różnicę!
Suplementy diety stanowią uzupełnienie codziennej diety i nie powinny być traktowane jako jej zamiennik. Nie zastępują zrównoważonego odżywiania ani zdrowego stylu życia. Pamiętaj, aby nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Produkt należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przed rozpoczęciem suplementacji zaleca się konsultację z lekarzem lub farmaceutą, zwłaszcza w przypadku ciąży, karmienia piersią, stosowania leków lub istniejących schorzeń. Suplement diety nie jest lekiem i nie zapobiega ani nie leczy chorób, a jego celem jest uzupełnienie diety w niezbędne składniki odżywcze w przypadku ich niedoboru. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby informacje zawarte na stronie były dokładne i aktualne, jednak nie ponosimy odpowiedzialności za ewentualne błędy. W razie pytań lub wątpliwości zapraszamy do kontaktu – chętnie udzielimy dodatkowych informacji, aby pomóc w świadomym wyborze odpowiednich suplementów.
Witalności, 2025. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie, rozpowszechnianie lub wykorzystywanie treści w jakiejkolwiek formie bez uprzedniej pisemnej zgody właściciela jest surowo zabronione i podlega sankcjom prawnym, w tym odpowiedzialności cywilnej oraz karnej, zgodnie z ustawą o prawie autorskim 
i prawach pokrewnych (Dz.U. 1994 Nr 24 poz. 83 z późn. zm.). Naruszenie praw będzie skutkować podjęciem odpowiednich kroków prawnych.
cartcrossmenuchevron-down