Kolagen kojarzy Ci się wyłącznie z wiecznie młodzieńczym wyglądem jak u Krzysztofa Ibisza i elastycznymi stawami jak u krzepkiego 70-latka przebiegającego maratony? To świetny początek, ale to nie wszystko! Kolagen to białko, które odgrywa bardzo, ale to bardzo ważną rolę w budowie Twojego ciała – począwszy od skóry, poprzez włosy, aż po kości. Abyś mógł jednak w pełni wykorzystać jego potencjał, koniecznie połącz go z witaminą C. Dlaczego? O tym dowiesz się już za moment!
Zastanawiało Cię kiedyś to, skąd bierze się ten cały szum na temat kolagenu i czy to nie przypadkiem jakaś nagonka marketingowa? Fakt, w ostatnich latach kolagen zyskał status superbohatera w świecie zdrowia i urody, a jego zalety są szeroko reklamowane w mediach i nie tylko. Ale co tak naprawdę kryje się za tym entuzjazmem? Okazuje się, że kolagen jest nie tylko popularny, ale i niezwykle ważny dla Twojego organizmu. To trzecie pod względem liczebności białko występujące w ciele, które stanowi fundament wielu tkanek – od skóry, przez włosy, aż po stawy i kości. Jego naturalna produkcja w ciele maleje z wiekiem, co prowadzi do wielu widocznych oznak starzenia.
Pogodziłeś się już z tykającym zegarem biologicznym, więc wydaje Ci się, że kolagen nie jest Ci do niczego potrzebny? Błąd! Śmiało możemy powiedzieć, że bez kolagenu nie ma życia, bo:
Kolagen jest fantastycznym suplementem diety, ALE sam w sobie ma pewne ograniczenia. Musimy pamiętać bowiem o tym, że synteza i rozkład kolagenu odbywają się w fibroblastach – komórkach obecnych w skórze właściwej. Na początkowym etapie procesu syntezy kolagenu tworzony jest też protokolagen, który pod wpływem określonych enzymów przekształca się w kolagen właściwy. Niestety, proces ten wymaga zaangażowania wielu komórek i substancji pomocniczych, takich jak enzymy i kofaktory. Jednym z takich związków jest witamina C – to właśnie ona odpowiada za powstawanie wiązań między aminokwasami!
Wniosek z tego jest prosty – kolagen z witaminą C to fantastyczne połączenie, zwłaszcza jeśli zależy Ci na prawidłowej syntezie kolagenu w Twoim ciele. Wynika to z kilku prostych kwestii:
Krótko mówiąc – witamina C to nie tylko dodatek, ale wręcz niezbędny partner in crime w produkcji kolagenu, zapewniając mu moc i stabilność, jakiej potrzebuje. Połączone działanie tych składników to przepis na długotrwałe wsparcie zdrowia skóry, stawów i całego ciała!
Wszystko wydawałoby się proste, gdyby nie fakt, że Twoje ciało nie jest w stanie samodzielnie produkować witaminę C. Cóż, nikt nie jest idealny… Jeżeli chcesz mieć pewność, że dostarczasz mu odpowiednią ilość tego składnika, musisz wzbogacić codzienną dietę o źródła witaminy C lub zadbać o odpowiednią suplementację. Niestety, nawet drobne niedobory witaminy C mogą mocno odbić się na przebiegu syntezy kolagenu i kondycji Twojej skóry. Jeżeli zmagasz się z poniższymi problemami, to możesz przypuszczać, że ich źródło tkwi właśnie w nieprawidłowej syntezie kolagenu:
Tak, to prawda! Nasz sok z młodej trawy jęczmiennej zawiera 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, a Chlorella Pyrenoidosa Sorokiniana ma jej w sobie nawet jeszcze więcej. A to oznacza, że te zielone superfoods to prawdziwe bomby witaminowe. Dzięki takiej dawce witaminy C wspomagają nie tylko naturalną syntezę kolagenu, ale i wspierają odporność, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. To idealne wsparcie, jeśli chcesz czerpać z natury pełnię korzyści dla zdrowia i wyglądu!
Bibliografia:
Od 2001 roku opracowujemy niezwykle kompleksowy i wysoce skuteczny suplement dla odżywiania podstawowego.
Oto, co wyróżnia Zieloną Żywność Green Ways:
Kompleksowość:
Jedna dzienna porcja Zielonej Żywności GW łączy siłę wielu suplementów, takich jak multiwitaminy, minerały, probiotyki, superfoods, enzymy, aminokwasy, witaminy z grupy B, witamina C czy nawet adaptogeny.
Biodostępność:
Zielona Żywność jest synergicznie połączonym geniuszem Matki Natury, co zapewnia jej bardzo wysoką przyswajalność przez organizm oraz wyjątkową skuteczność działania.
Rygorystyczne testy:
W połączeniu z obszernymi badaniami (581 każdorazowo badanych parametrów jakości) oraz surowymi kryteriami produkcji Chlorelli i Soku z Młodego Jęczmienia, produkty testowana są pod kątem setek zanieczyszczeń, substancji zabronionych i alergenów, co potwierdzają liczne certyfikaty zewnętrznych organizacji.
Wyśmienity smak:
Dzięki minimalnej ingerencji w naturalność produktu, Zielona Żywność wyróżnia się wyjątkowym, niepowtarzalnym i w pełni naturalnym smakiem, całkowicie pozbawionym dodatku cukru, sztucznych słodzików czy konserwantów.
Zielona Żywność GW z powodzeniem zastępuje wiele popularnych suplementów, takich jak multiwitaminy, minerały, probiotyki, przeciwutleniacze, chlorofil w płynie, enzymy trawienne, suplementy detoksykacyjne i energetyzujące. Dzięki bogactwu naturalnych składników, takich jak witaminy (A, C, E, z grupy B), minerały (wapń, magnez, żelazo, cynk, selen), chlorofil i enzymy (np. superoksydysmutaza), Zielona Żywność wspiera odporność, regenerację, trawienie i detoksykację organizmu.
Aby uzyskać najlepsze efekty, zalecamy włączenie Zielonek do codziennej rutyny na stałe. Regularne stosowanie pozwala na maksymalne wykorzystanie tzw. "efektu kumulacji" (ang. compound effect). Zielona Żywność jest jak marchewka czy burak – w pełni naturalna, ale wyróżnia się najwyższą czystością biologiczną i wyjątkowo wysoką funkcjonalnością, czyli zdolnością do odżywiania i oczyszczania organizmu. W czasach, gdy gleby stają się coraz bardziej wyjałowione, a w ludzkim krwioobiegu może krążyć nawet 500 różnych toksyn, Zielona Żywność stanowi niezastąpiony element zróżnicowanej, odżywczej, oczyszczającej i świadomej diety.
Chlorella Pyrenoidosa i Sok z Młodego Jęczmienia Green Ways są przeznaczone dla osób, które chcą wspierać swoje potrzeby żywieniowe w sposób holistyczny. Chociaż każdy z nas jest wyjątkowy, nasze ciała potrzebują tych samych podstawowych składników odżywczych, aby odżywiać kluczowe systemy organizmu. Zielona Żywność to bardzo łatwo i bardzo dobrze przyswajalny suplement, który wspiera kompleksowo wszystkie układy w organizmie. Skuteczność Zielonej Żywności potwierdzają tysiące badań naukowych, które dowodzą, że natura dobrze wie, co jest dla nas najlepsze.